You are currently viewing Planowanie i organizacja żywienia na co dzień

Planowanie i organizacja żywienia na co dzień

Skuteczne zarządzanie czasem to aspekt życia, na którym zależy większości z nas. Z mojego doświadczenia wynika, iż niewiele rzeczy zaskakuje w dorosłości tak bardzo jak czas, który jest potrzebny na przygotowywanie posiłków. Ogarnąłem to całkiem sprawnie lata temu i nie robię sobie wyjątków, bo zwyczajnie nie widzę sensu. Z przyjemnością podzielę się z Tobą tą wiedzą. A więc co Ty na to, żeby nauczyć się przyrządzać posiłki nieco sprawniej, szybciej i zdrowiej?  

Organizacja posiłków na co dzień

Co właściwie daje organizacja i planowanie posiłków?

Oprócz oczywistej oszczędności czasu, która sama w sobie jest już ogromnym plusem, to organizacja odżywiania na co dzień jest kluczem to zdrowszego stylu życia i osiągania swoich celów treningowych. Właściwe planowanie i przygotowanie posiłków na co dzień, sprawia, że możemy z większą łatwością stosować zbilansowaną dietę, pełną wartości odżywczych, jednocześnie unikając pokus niezdrowych przekąsek. 

Zanim zaczniesz planowanie: 

  • sprawdź co masz w lodówce i szafkach  
  • zastanów się z jakich produktów korzystasz najczęściej  
  • pomyśl czy Twoja obecna dieta Ci odpowiada, czy chcesz ją zmodyfikować (np. na bardziej roślinną, redukcyjną itp..). 

 

Planowanie zdrowego żywienia na co dzień

Uwzględnij te rzeczy ⬇ i przejdź do poniższych wskazówek: 

 1️⃣ Ustal harmonogram: Wybierz dogodny moment w tygodniu, aby zaplanować posiłki na resztę dni. Może to być np. niedziela wieczorem (polecam!) lub inny dzień, w zależności od Twoich preferencji. Stwórz rozpisany jadłospis na następne dni: na śniadania, obiady, kolacje i przekąski. W jadłospisie staraj się uwzględnić to, żeby każdy produkt został zużyty do zera. Pamiętaj, że wiele rzeczy możesz mrozić! Zadbasz w ten sposób o planetę i swój portfel.  

2️⃣ Zaplanuj menu: Na podstawie jadłospisu, stwórz listę zakupów zawierającą wszystkie składniki potrzebne do przygotowania posiłków. Dobrze jest zadbać o alternatywy produktów, aby nie frustrować się, gdy czegoś zabraknie w sklepie. 

Harmonogram i plan posiłków

3️⃣ Zacznij przygotowywać dania zgodnie z harmonogramem: Po zakupach zrób porządek w kuchni, a następnie zabierz się do przygotowania posiłków. Posiłki do pracy popakuj w lunchboxy, a te na dalsze dni tygodnia po prostu zamróź. Dzięki temu zawsze masz pod ręką zdrowe opcje. Nie zapomnij o zdrowych przekąskach, najlepiej tych w formie świeżych owoców, warzyw i orzechów. Raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi sięgnąć po czekoladę, ale dobrze były nie robić tego codziennie, zwłaszcza jeśli zależy nam na zrzuceniu kilku kilogramów. 

4️⃣ Wykorzystuj technologie: W obecnych czasach wiele aplikacji i stron internetowych pomaga w planowaniu posiłków i ich organizacji. Wypróbuj takie narzędzia, które ułatwią Ci proces, np. aplikacje z przepisami, planami żywieniowymi, listami zakupów czy kalkulatorami. Do liczenia kalorii i wartości odżywczych doskonale sprawdzi się aplikacja Fitatu. 

posilki-na-lunchboxy

 5️⃣ Eksperymentuj i korzystaj z sezonowych produktów: To dobry sposób na urozmaicenie diety, które pozwoli na utrzymanie zdrowego odżywiania. Okres letni idealnie jest wykorzystać także na przygotowanie mrożonek! 

Pamiętaj, że planowanie posiłków i organizacja żywienia to indywidualny proces. Dopasuj go do swoich potrzeb, grafiku i celów żywieniowych/treningowych/sylwetkowych. Dzięki temu osiągniesz harmonię między treningiem, zdrowym odżywianiem, a odpoczynkiem. Gotowy, aby zapanować nad swoją dietą? 💪🥦